Pâte Brisée/Pastry Crust
Ingredients for 1 tarte
140 g diced cold butter
250 g flour
25 g cold water
1 egg
Pinch of salt
Pulse in a blender, or mix in a Kitchen Aid with the paddle attachment, or in a bowl with the tips your fingers: mix the butter, flour and salt until you get a sandy consistency.
Mix the egg with the water and pour it over the dry mixture. Form into a ball. Smooth out any lumps of butter by pushing it against the countertop several times. Cover the dough with plastic film and let it rest in the fridge for 20 minutes.
To make your savory crust even more flavorful, add in dried herbs, a pinch of parmesan cheese, and/or lemon zest.
To make a sweet tarte crust, add 15 g sugar.
Ingrédients pour 1 tarte
140gr de beurre froid en dés
250gr de Farine
25gr d’eau froide
1 œuf
sel pm
Dans le bol de votre robot en utilisant la feuille, ou avec vos doigts, mélanger le beurre, la farine et le sel en vitesse lente jusqu'à obtenir une consistance sableuse.
Battre l’œuf avec l’eau verser sur le mélange farine beurre et mélanger à vitesse moyenne jusqu'à ce que la pâte se forme (1mn). Fraiser la pâte pendant 1 min. Filmer et mettre au froid pendant au moins 20mn.
Pour rendre votre pâte encore plus savoureuse, ajouter une pincée de parmesan, des herbes sèches, et/ou de zeste de citron.
Pour une pâte à tarte sucrée, ajouter 15 g de sucre.