Pâte Brisée/Pastry Crust

Ingredients for 1 tarte

  • 140 g diced cold butter

  • 250 g flour

  • 25 g cold water

  • 1 egg

  • Pinch of salt


Pulse in a blender, or mix in a Kitchen Aid with the paddle attachment, or in a bowl with the tips your fingers: mix the butter, flour and salt until you get a sandy consistency.

Mix the egg with the water and pour it over the dry mixture. Form into a ball. Smooth out any lumps of butter by pushing it against the countertop several times. Cover the dough with plastic film and let it rest in the fridge for 20 minutes.

To make your savory crust even more flavorful, add in dried herbs, a pinch of parmesan cheese, and/or lemon zest.

To make a sweet tarte crust, add 15 g sugar.

 

Ingrédients pour 1 tarte

  • 140gr de beurre froid en dés

  • 250gr de Farine

  • 25gr d’eau froide

  • 1 œuf

  • sel pm


Dans le bol de votre robot en utilisant la feuille, ou avec vos doigts, mélanger le beurre, la farine et le sel en vitesse lente jusqu'à obtenir une consistance sableuse.

Battre l’œuf avec l’eau verser sur le mélange farine beurre et mélanger à vitesse moyenne jusqu'à ce que la pâte se forme (1mn). Fraiser la pâte pendant 1 min. Filmer et mettre au froid pendant au moins 20mn.

Pour rendre votre pâte encore plus savoureuse, ajouter une pincée de parmesan, des herbes sèches, et/ou de zeste de citron.

Pour une pâte à tarte sucrée, ajouter 15 g de sucre.

Lise Kvan