Confiture de Figues / Fig Jam

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Pour une grosse quantité de confiture :

1 figuier généreux

du sucre

de la vanille

et beaucoup d’amour !


Plus sérieusement :

1kg de figues (mures)

500g de sucre cassonade 

1 gousse de vanille

1 jus de citron


Laver les figues, couper l’extrémité dure et couper les en deux ou quatre.

Peser le sucre et verser le directement sur les figues ainsi que le jus de citron et la gousse de vanille, fendu en deux.

Laissé reposer au moins 2 heures et jusqu’à 12h pour exprimer le jus des figues.

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Dans une bassine a confiture (ou une casserole), donner un gros bouillon puis baisser le feu pour que la confiture mijote.

Cuire pendant environ 45mn, il faut que le jus des figues devienne sirupeux.

Retirer la gousse de vanille, mixer (option) et mettre en pot.

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Si vous souhaitez la tester avant de la mettre en pot, mettez une assiette au réfrigérateur et faite y tomber une goutte de confiture chaude, la goute devrez rester sur place et ne pas couler.

On aime bien la faire un peu moins sucré, ca tient un peu plus d’une compote de figue mais on peut l’utiliser de plein de manière différente après, en chutney,  en compote, dans un plat comme un agneau aux figues, etc.

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For a big batch of jam :

1 very generous fig tree

sugar

vanilla

and lots of love!

No, but seriously…

1kg of ripe figs

500g of sugar (can be cane or beet sugar, you decide)

1 vanilla pod

1 lemon, juiced


Wash the figs, cut the little hard branch off, and cut them into half or in quarters.

Weigh out the sugar and combine the figs, lemon juice, and vanilla bean (cut in half, lengthwise) together.

Allow the mixture to marinate together for 2 - 12 hours at room temperature, to extract the fig juice.

In a large pot, heat up the fig mixture to a boil and then lower the temperature to a simmer.

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Cook the jam for approximately 45 minutes, until the figs become syrupy.

Remove the vanilla pod, mix the jam with an emersion blender (optional), and put it into sterilised pots.

If you want to test it before putting the jam into pots, put a plate in the fridge and when it is cold, pour a drop of jam onto it. The jam should not be runny.

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We like to make our jam slightly less sweet, that way we can use it as a fig jam, but also in a lot of other ways, like a chutney, a compote, or in a dish like lamb with figs.

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Lise Kvan